Az Özönvíz után

Leonardo Dicaprio az özönvíz előtt című dokumentumfilmben az ENSZ békenagyköveteként bejárja a világot, Grönlandtól Indiáig, hogy felmérje a globális felmelegedés által okozott károkat, amik sújtják a Földet.  Olyan helyekre is ellátogatott, ahol akkora mértékben szennyezett a levegő, hogy csak maszkba mennek ki az emberek, vagy Grönlandon is járt, ahol többszáz köbkilométer jég olvadt el ÖT év alatt. Ebben a témában még beszélgetett: Barack Obamával, Bill Clintonal, Bang Ki-Moonal, és Ferenc Pápával.

DiCapriot már huszonévesen is érdekelte a globális felmelegedés és azóta környezetvédelmi aktivista.  A kilencvenes években nem is gondolta sem ő sem az emberek, hogy két évtized elteltével milyen nagy gondot jelent a klímaváltozás.  A film teljes képet add az embereknek arról, hogy milyen veszély fenyegeti az életünket, környezetünket. Számomra is egondolkodtató és egyben szomorú, hogy ez ellen nem nagyon keresünk megoldást, és csak várjuk a csodát, hogy történjen valami, de nem teszünk semmit!! Ahhoz, hogy ez ellen hatékonyan küzdeni tudjunk be kell látni, hogy a rohamosan fejlődő civilizált világunk gazdaságának alapjai a fosszilis tüzelőanyagok (szén, olaj, gáz). E miatt hegyek tetejét robbantják le szénért, a nyílt tengeren olajat keresnek, de a legrosszabb ezek közül a kátrány homok emiatt rengeteg erdőt irtanak ki.

Helytelen, hogy ezt már tudatosan csináljuk!!

 A dokumentumfilm feltárja azt a jelenséget is, hogy a politikusok egy része struccpolitikát folytatva tagadja a földet érintő globális problémát. Rendkívül kiemelkedő és példaértékű az az érdeklődő és feltáró két éves munka, amit a jeles filmszínész kutatókkal, rendezőkkel, tudósokkal, szakemberekkel együtt véghez vitt azzal a céllal, hogy az emberek elé tárják a megdöbbentő, figyelem felkeltő valóságot.

Mit tehetünk mi? 

Én úgy érzem, hogy 14 évesen ennyit tehetek meg a környezetemért: A szelektív hulladék gyűjtés az egyik legalapvetőbb tétel, ha környezettudatosan szeretnél élni. Csak pár másodpercnyi odafigyelést igényel, hogy külön tárolóba dobd az üveget, a műanyagot, a papírt és az organikus szemetet.

 Tényleg fontos mindennap ásványvizet venned? Amellett, hogy pénzkidobás, folyamatosan termeled vele a műanyag szemetet, aminek a lebomlása 450 év. Ehelyett szerezünk be egy palackot és ezentúl abban hordjunk vizet.  

–   Ne vegyünk mindig vásárlásnál újabb nejlon zacskókat, hanem váltsunk papír vagy szövet táskára.

–  Hasznosítsuk újra, amit csak tudunk, ne csináljunk felesleges szemetet. Pl. tejfölös, joghurtos dobozok palántázáshoz.

  A száraz élelmiszerek tároljuk csatos vagy egyéb üvegekben, ez nem csak környezetbarát de egyben esztétikus is. 

  Kétszer gondoljuk meg, hogy mindenre szükségünk van-e, amit venni akarunk, és ne vásároljunk össze olyan dolgokat amire nincs szükségünk

  Inkább vegyünk drágában dolgokat, de jó minőségűt, amit sokáig lehet használni, legyen szó cipőről, ruháról, mint olcsóbbakat, ami egy- két év után tönkre megy. 

 A már nem használt dolgokat inkább adjuk vagy ajándékozunk el mint, hogy kidobnánk.

Gondold végig te is!

Írta: Adorján Dániel