Black Lives vagy All Lives Matter?

A “Black Lives Matter” mozgalom 2020 Májusában kezdődött, George Perry Floyd halálával. Természetesen az indulatok korábban kezdődtek, a Lehrman intézet kutatása szerint egészen az Amerikai polgárháborúig visszavezethető.
Floydot 2020 Május 25.-én letartóztatás közben érte a halál, miután egy kisbolt rablása közben elkapták a rendőrök. A rangidős rendőr Derek Chauvin, kényszerítő fogásokat alkalmazott ugyanis a 46 éves fekete férfi ellenállt a letartóztatásnak. Mikor ketten végre a földreszorították Georgeot, Chauvin a férfi nyakára térdelt, ami alatt George az elhíresült mondatot ismételgette; “Officer, I can’t breathe!” George kijelentésnél fogva mindenki azt gondolta, hogy a férfi megfulladt. A problémát tovább bonyolította, hogy a boncolások során kimutatták, hogy Floyd halálát szívroham okozta, amit a metamfetamin rendszeres szedése okozott. 

“Officer, I can’t breathe!”

Most, hogy megvannak az alapok… MI is a probléma? Nos az elején a teljesen tiszta és valóban indokolt tüntetések békésen zajlottak, nem volt oktalan nácizás, nem volt oktalan rasszistázás. A megmozdulásokon ezrek, tízezrek vettek részt, megmutatták, hogy lehet békésen is demonstrálni, igazságot követelni… Eddig az amerikaiak jelentős része támogatta a dolgot, a rendőröket előállították, eljárást indítottak, de sokaknak ez sajnos nem volt elég. A feketék “egyenlő jogait” követelve utcáka, autókat gyújtottak fel anarchista, radikalizálódott csoportok. Ennek már semmi köze nem volt a gyilkossághoz. Ez már csak terrorizmus, garázdaság. Június 15.-én a terrorista tömeg körbevette Chauvin rendőrtiszt házát, sem őt, sem a feleségét és gyermekeiket nem engedték élelemhez jutni, sőt, amikor megpróbálták elhagyni a házat halálos fenyegetéseket kaptak. Ez már nem jogos, békés tüntetés. Ez garázdaság és lázongás.

A “Pacifista” elvek, “a mindenki egyenlő” gondolatok olyan szintre süllyedtek, hogy azt érezheti az ember, bűn fehérnek lenni. Több esetben is előfordult, hogy a média agymosása, a “fogadjunk el mindenkit” elvek túllőttek a célon. Rengeteg 100-200 éves szobrot kívánnak ledönteni, sokszor nemzeti hősök emlékműveit, arra hivatkozva, hogy támogatták a rabszolgaságot. Ez az érvelés elég gyenge, merthogy még 40-50 éve IS sokhelyen elfogadott volt a rasszizmus. Ezzel nem arra kívánok utalni, hogy ez így jó, viszont az akkori társadalmi elvek, szabályok szerint normális volt, ezek az emberek meg akkoriban éltek, nem követhették a modern rendszer elvárásait. Az Egyesült Államokban pár éve még nemzeti hősként tisztelt George Washington szobrát is meggyalázták, SŐT az 54. Massachusetts ezred emlékművét is megrongálták… Na most erről az ezredről azt kell tudni, hogy a 2. VH egyetlen amerikai csak feketékből álló egysége volt. Ha kicsit elvonatkoztatunk az egyesült államoktól, akkor is temérdek felháborító, anarchista, terrorista mozgalmak által elkövetett bűnöket találunk. Európában is elterjedt a szobordöntögetés, Churchill szobrát például megrongálták és megpróbálták eltávolítani.. Churchill szobrát… Az emberét aki megvédte őket a Náciktól. Ezt több szobor esetében megpróbálták Németországban is. Szerintem a szobordöntögető, emberek ellen nagyerővel, magabiztosan kell fellépni, VISZONT rendkívül fontos a mai generációk oktatása is ebben a témában. Sajnos a mai fiatalság jelentős része nem ismeri a régi hősöket, nem tiszteli egy-egy kontinents, ország történelmét, így születnek a vandál felkelések 200 éve meghalt személyek szobrai ellen.

Egy olyan korban élünk ahol normálisan kifejtett kritikát nehéz találni, sokszor már csak azért jön a rasszistázás mert nem értesz egyet mások politikai nézeteivel. Saját tapasztalat, hogy amikor előjön a “Black Lives Matter” téma mindenki aki nem támogatja ezt a mozgalmat az fasiszta vagy náci. DE! Szerintem a szabad véleménykifejtés alapvető joga mindenkinek, lényegtelen, hogy mi a tartalma. Csak azért mert nem értünk egyet, nem kell ellenségeknek lennünk, de fontos hogy beszéljünk ezekről a témákról.

Sok próbálkozás született, hogy ne csak a fekete életek számítsanak, ilyen például az “All Lives Matter”. Az “All Lives Matter” egy sokkal kisebb, elnyomottabb mozgalom mint a “Black Lives Matter”, ami arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy nem csak a fekete életek számítanak, illetve hogy a fehérek elleni rasszizmus is rasszizmus. Ez teljesen rendben van, véleményem szerint, viszont a “BLM” aktivisták elnyomják ezt a mozgalmat, arra hivatkozva, hogy ez egy rasszista, fehéreket támogató neonáci közösség.

Akit érdekel a téma, tájékozódni szeretne annak javaslom a következő oldalt!

Fiktív interjúalanyom Dr. T Mihály PhD (PhD a második keresztneve), terrorista:

  • Mi a véleményed a rendőrség fellépéséről?

“Véleményem szerint a rendőrségnek sokkal szigorúbban kéne fellépnie, viszont a tüntetők nem képesek elfogadni, hogy alkalmazkodniuk kell a törvényekhez így szegény rendőrökre hatalmas nyomás nehezedik.”

  • Miket tapasztalsz itthon?

“Érzékelem, hogy a liberálisok felkapták a dolgot, voltak próbálkozások az USA-ban is láthatott tüntetésekre, viszont a fekete-jogi aktivisták szégyenére több ellentüntető jelent meg. Na most persze lehet rasszista nácizni, de a legtöbb ember egyszerűen nem szeretné, hogy felgyújtsák az autóját.”

  • Mit gondolsz a szobor döntögetésekről, arról, hogy Horthy szobrát a dunába akarták dobni?

“Politikától elhatárolódva gusztustalannak tartom, hogy történelmi tárgyakat, emlékeket rongálnak. A múltunk nem tudjuk megváltoztatni, volt amilyen volt. Emellett szeretném kiemelni, hogy az akkori standardok szerint ez teljesen normális volt!”

  • Miért van akkora visszhang amikor valami “Black Lives Matter” helyett “All Lives Mattert” említ?

“Nos, ez egy nehéz kérdés. Saját véleményem az, hogy azért mert a sok fehérellenes terrorista nem akarja, hogy a fehér életek is számítsanak! Nyilván sokan hasonló véleményen vannak, viszont az anarchista megmozdulások olyan szintre léptek ahol már nem mondhatjuk el a véleményünket!”

Írta: Nyíri Márton