Függőséget okoz a TikTok?

Tiktok. Az alkalmazás amit 1,5 milliárd alkalommal töltöttek le. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tiktoknak ilyen sok felhasználója lenne. De tényleg függőséget okoz?  A válasz egyszerű, igen. De ez nyilván rajtad múlik, mint minden más. A kérdés inkább az, hogy ma mi nem okoz függőséget? Ma a földevés, lebarnulás és a vérszívás is elfogadott függőség. A közösségi oldalak közül a tiktokot használja a legkevesebb felnőtt. Ezért a gyerekek számára máris egy jobb felületnek számít hiszen sokkal több mindent mernek közzétenni. Én személy szerint azt szeretem benne, hogy nem kell azzal foglalkoznom, hogy oldalakat követek be. Szerintem az is jó benne, hogy ha egy percre is veszem elő akkor is sok dolog belefér hiszen a videók nagyrészt 15 másodpercesek. Persze ettől függetlenül ugyanúgy lehet használni 2 óráig. A tiktok nagyon sok mindenben más mint a többi közösségi oldal. Instagramon, facebookon az a meghatározó, hogy az ember leginkább az ismerőseinek, barátainak tartalmát nézi. Ez tiktokon ugyanúgy lehetséges de megfigyeléseim alapján nagyon kevesen használják ténylegesen arra. Az emberek figyelme egyre jobban csökken, ezért ha akad egy 10 perces szünete sokkal könnyebben kattint a tiktokra, egy youtube videó kikeresése helyett. A többi közösségi oldal közül a tiktokon a legkönnyebb híressé, híresség helyett inkább felkapottá válni. Ez persze nagyon sok embernek okoz nagyon sok örömöt. De egy videó híressége sokkal kevesebb ideig tart. Lehet, hogy egy videód 3 nap alatt megnézik egymillióan de egy hét múlva már senkinek sem fogja feldobni. Természetesen nagyon sok rossz oldala is van a tiktoknak de azokról most nem fogok beszélni. Más emberek véleményét is kérdeztem a következő kérdésekről:

Ha választanod kéne inkább az instagramot vagy a tiktokot törölnéd az életedből? Miért?

Függőséget okoz?

Itt mindkét kérdezettünk egyértelműen a tiktokot választotta. Teljesen erre is számítottam hiszen a tiktoknál mindegyik közösségi oldalnak több értelme van. Ez szerintem nem probléma, mert nem kell mindennek értelme legyen. 

Naponta mennyit használod a tiktokot?
– 1, 1.5 órát.

Ez szerinted már függőségnek számít? 
– Sokszor megszokásból nyitom meg az alkalmazást, de simán kibírom nélküle napokig is akár szóval úgy gondolom, hogy nem.

– Otthon nem szokásom használni, mert jobban szeretek filmeket sorozatokat nézni, de csak az iskolában használom, akár napi 1 órát is.

csak az iskolában használom, akár napi 1 órát is.

Érdekel, az adathalászat a tiktokkal kapcsolatban?
– Nem szoktam TikTokozni.

És beleszámít az okokba, hogy miért nem használod? Kis mértékben talán igen, de én inkább csak feleslegesnek találom.
– Engem őszintén ez az egész dolog nem nagyon érdekel hiszen ugyanezt  csinálja a huawei, a google stb. ezért úgy vagyok vele, hogy nekem már úgyis mindegy.

Írta: Mészáros Zétény