Mi lesz a színházakkal?

Mit tehetnek a színházak a covid idején? Alábbi cikk fordításom ezt a témát járja körül.

Tavaly nyáron, egy hónappal azelőtt, hogy a koronavírus szó a napi lexikon részévé vált, Diane paulus, az amerikai Repertory Színház művészeti igazgatója, váratlan szakértővel kezdett dolgozni: Joseph Allen-nel, a Harvard Közegészségügyi Iskolájának expozíciós értékelési tudományának adjunktusa és az egyetem egészséges épületek programjának vezetője. A boston magazin szerint Paulus elkezdte megtervezni a Harvard új helyszínét, és egy „egészséges” színházat akart tervezni.

Javítani kell a szellőzést és a szűrést

Nyilvánvalóvá vált, hogy a vírus sokkal könnyebben terjed beltéren, mint kültéren. Egy japán kutatás szerint, 20-szor nagyobb valószínűséggel kaphatjuk el a covid-19-et beltéren. Ez legfőképpen azért van így, mert egymásra köhögünk és lélegzünk.

Tehát hogyan küzdhetnek a színházak a bent való tartózkodás negatív hatásaival, ahol bármikor megfertőzhetjük egymást?  Azáltal, hogy több friss levegőt engedünk be és jobb szellőrendszert használunk. Bár ez úgy hangzik, mintha nagyjavítást jelentene, az A. r. t.  ütemterve szerint nem feltétlenül igényel jelentős tőkebefektetést.

Kisebb terekben, például öltözőkben, a színházak akár hordozható légtisztítókat is használhatnak „hepa” szűréssel.

Csökkenteni kell az érintkezést

Mindenhol korlátozni kell az érintkezést az átvitel csökkentése érdekében. Az útiterv, az automata ajtók és fürdőszobai berendezések beszerelését, valamint az érintésmentes fizetést javasolja kedvezményes áron, valamint a jegyek és programok digitalizálását.

Az eszközöket a lehető legkevesebb embernek kell kezelnie. Például, a backstage crews csak egy személyt jelölhet ki, aki egy adott dologért felelős. A kellékek az őket használó előadók felelőssége, és a jelmezváltozásokat újragondolhatják, így segítség nélkül is elvégezhetők, mindenki a saját jelmezére figyel.

Fotó: Gran Teatre del Liceu

Fizikai korlátokat kell létrehozni

A pénztáros személyzet már régóta adta ki a jegyeket a plexi ablakok mögül. az útiterv azt javasolja, hogy a koncessziókban és a recepción is hasonló plexiüveg-korlátokat helyezzenek el.

A Philadelphiai Wilma Színház  ezt a koncepciót egy lépéssel tovább léptette, és létrehozott egy új aréna-szerű ülésszerkezet a színpadon, hogy fa elválasztók vannak a közönség tagjai között.

Újra kell gondolni a mellékhelységeket

Mosdók jelentik az egyik legnagyobb kihívást. Mindenki ugyanahhoz a felülethez ér, és a közönség nagy része ugyanakkora kis teret szeretne egyszerre használni a szünet alatt, feltöltve a levegőt potenciálisan kockázatos bioaerozolokkal.

Az ütemterv azt javasolja, hogy fontoljuk meg a rövidebb műsorokat, amelyek egyáltalán nem igényelnek szünetet, vagy hosszabb szünetek előadásokba, így kevesebb ember használja egyszerre a mosdót.  A rendelkezésre álló szabadtéri terekkel rendelkező színházaknál a bejárat előtt is engedett a parkolás.

Emellett kézmosó és fertőtlenítő állomásokat lehetne kialakítani a mosdón kívül, így azoknak, akik csak le akarják fertőtleníteni a kezüket, nem kell bemenniük a mellékhelyiségbe. A tisztító törlőkendőket is lehetne biztosítani, hogy amikor mindenki belép a mosdóba,le tudja törölni a kilincseket, WC-üléseket,csapokat , hogy növelje a tisztaságot.

A biztonságosabb levegő érdekében a színházaknak biztosítaniuk kell a mosdó légtisztító redszerek megfelelő működését. Ez is egy másik terület, ahol a hordozható légtisztító hasznos lehet.

Fontos a folytonos fejlődés

Az A. r. t. Csapat Az elkövetkező hónapokban frissíti az ütemtervet, mivel további információk válnak elérhetővé arról, hogy mely protokollok a leghasznosabbak. A jövő kiadásai között szerepelnek majd a próbák és a gyártás szempontjai is.

Fordította: Kellermann Lili
Eredeti cikk:
https://www.dancemagazine.com/coronavirus-theaters-2646364524.html