Instagram és a reklámok

Miért van ekkora hatalma a Social Mediának? Sokan felteszik a kérdést, kevesen kapnak választ. Sokan mondják, hogy csak akkor értheted, ha szakmabeli vagy. De ez nem így van. Nemes egyszerűséggel meg lehet érteni a szociális problémákat. A legrosszabb probléma a profit. Azt, hogy reklámokat látsz mindenhol, amiket az algoritmus folyamatosan a te “igényeidre” szab. Pedig ez egy teljesen más tészta. A jelenlegi módszer, amit a Facebook, az Instagram, a Google, a Youtube használ, annál ilyen típusú platformokon nincs jövedelmezőbb. Ezt be kell ismerni. Olyan hogy “ingyenesen használható”, nem létezik. Csak eddig fizettél eme tartalmakért, pénzzel. Most már adatokat adsz cserébe. Elemzéseket, naplókat, készít rólad egy MI, egy gép, ami üzletemberek kezébe juttatja ez az információt. Ezek alapján emberünk eladja a felületet, a reklámhelyet.

Miért volt hatalmas ötlet az Instagram?

Az ötlet azért zseniális, mert egy szükséglet volt. Biztosan sokan untattak titeket, hogy rengeteg érdekes sztorit olvastál, amihez mondjuk nem látsz képet. Vagy mondjuk egy helyen látod, mi van a barátaiddal, közben mi a helyzet a világgal, ilyesmi. Ja meg persze iszonyatosan addiktív volt. Nem csoda hogy 1 milliárd felhasználója van. Képek, posztok, filterek, üzenetek, like, comment, share. Mentsd el, hogy tudjuk, milyen posztokat szeretsz, igyekezni fogunk, hogy még több ilyet láss, használj, fogyassz, Likeolj, oszd meg, vegyél rá még több embert, hogy növelhetjük a tőzsdét. Engedd, hogy tudat alatt manipuláljunk, módosítsunk, függőséget építsünk ki benned. Majd amikor már le tennéd, elérjük, hogy rád írjon a kiszemelted, kezdjetek beszélgetni, használjátok az instagramot. Hogyan? Posztokat mutatunk rólad a kiszemeltednek, mutatunk neki egy matekos mémet, bumm rád is ír, hogy van-e matek házi. Visszaírsz, hogy tudtommal nincs. De azért odakérdez hogy amúgy mizu veled? Látod? Nem te használsz minket, mi használunk téged. Manipulálunk arra, hogy elmenj szavazni, vagy ne menj szavazni, attól függ, ki fizet. Rávehetünk arra is, hogy belezúgj valakibe, nézegesd a posztjait. Lájkold az újakat, kommentelj. Beszélgess vele. Mi addig szépen odaírjuk a neved az aktív felhasználók közé.

Miért is zavar ENGEM az Instagram?

Nagyon jó kérdés kicsi Tomi leülhetsz köszönjük. Az Instagram mint felhasználó élmény tekintetéből a pofátlan reklámok zavarnak. Amikor nézem más embereknek az instagram történetét, mondjuk 100 insta-sztorit, akkor meg kell néznem minimum 200 reklámot. 200-at! De most komolyan! Minden egyes sztori váltásnak van egy kísérő reklámja, ami iszonyatosan zavaró, pláne hogy ha annyi embert követsz, mint én. Aztán ott van a pörgetés közben felugró reklámok. Aminek azt, hogy megjelenik és iszonyatosan zavar nem tudod befolyásolni, azt viszont igen, mi jelenik meg. Két választásod van: vagy hagyod, hogy az instagram (és azon felül a FACEBOOK by the way) folyamatosan monitorozza, hogy mit csinálsz a platformjukon, majd az alapján felajánlja a reklámokat amik talán tetszhet neked. Magyarul, eladják az adataid no name cégeknek, hogy pénzhez jussanak. Egyszerű matematika. A másik lehetőség, hogy nem mész ebbe bele, akkor pedig olyan reklámokat kapsz, amiért a legtöbbet fizetik. Ez sajnos nem csak téged, hanem pl. engem is és másokat is érint.

Ezért fontos, hogy mindig tájékozódj mielőtt neki kezdenél belemerülni a macskás videók tárházába, az Instagramba, vagy egyéb közösségi oldalakba.

Írta: Wiandt Ákos