Okostányér, a tudatos étkezés alapja

Táplálkozz okosan!

Bizonyára sokunkat, gyerekeket és felnőtteket is, foglalkoztat az a kérdés, hogy hogyan kell egészségesen étkezni. Nagyon sok forrásból tájékozódhatunk az egészséges étkezés alapjairól, és nem mind írja ugyanazt. De vajon melyiknek higgyünk? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segítséget nyújt nekünk az OKOSTÁNYÉR című oldalon, ahol ajánlásokat olvashatunk a témáról gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.


Az ételeket összetevői alapján különíti el négy csoportra:


Gyümölcsök: Egyél sok gyümölcsöt egy nap tízóraira vagy uzsonnára, esetleg salátának vagy desszertnek. De akár a reggeli palacsintára vagy gabonafélék tetejére is rakhatod. Eheted friss, szárított, fagyasztott vagy akár konzerves formában. Gyümölcsleves készítésekor mindig figyelj, hogy a bele kerülő gyümölcslé 100% gyümölcstartalmú legyen. Hetente 2-3 alkalommal fogyassz só nélküli olajos magvakat (pl: diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgómagot).


Zöldség: Minden étkezésedhez egyél piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket (pl: brokkoli, sárgarépa, paradicsom). Fogyassz hüvelyeseket (pl: babot, sárgaborsót, szóját) kitűnő leveseket és főzelékeket lehet belőlük készíteni. A konzervesek közül azt válaszd, amelyikben kevesebb a só. Burgonyát maximum minden második nap fogyassz.

Gabonafélék: Egy nap fogyassz legalább egyszer teljes értékű gabonából készült pékárut vagy kenyeret. Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát! A durum tészta is egy jó választás. Az élelmiszerek címkéjén ellenőrizd az összetevőket, azokat vedd, amelyek listáján, az első helyen van a teljes kiőrlésű vagy teljes értékű kifejezés.


Húsok/halak/tojás/tejtermékek: Fogyassz minden nap csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket. A zsírszegény sajtokat válaszd rendszeresebben! Minden héten egyél teljes értékű sovány húsokat vagy tojást. Ha megteheted, és szereted, hetente 1-2 alkalommal fogyassz tengeri halat is!

Gyakori kérdés az is, hogy mennyit együnk.

Nos, nem mindegy, hogy mennyi idősek vagyunk, mennyire aktív életet élünk, és hogy mi a nemünk. Ugyanis egy lánynak általában kevesebb tápanyagra van szüksége, mint egy fiúnak, és egy otthonülőnek is kevesebb kell egy sportolóhoz viszonyítva. Az Okostányér ajánlása alapján egy 14 éves fiúnak 2200-2800kCal, míg egy azonos korú lánynak 1900-2400 kCal-ra van szüksége egy nap.


Az ételek mellet az is fontos, hogy mit iszol:
Naponta fogyassz 8 pohár folyadékot! Gyümölcs és zöldség levet turmixot és kávét is akár, de a vízből mindig többet! (1 pohár=2-2,5 dl) Került a cukros és szénsavas italokat!

És ha már tudjuk, hogy mit iszunk és mit eszünk, fontos az is, hogy mozogjunk, mert az karban tartja a testet és a szellemet is! Ha kezdő vagy válassz olyan mozgásformát, amelyet szeretsz csinálni egyhuzamban legalább 10 percig! Fokozatosan növeld az időtartamot, hogy további egészségi előnyre tegyél szert! Gyerekeknek és serdülőknek naponta legalább 60 perc, felnőtteknek hetente 2,5 óra mérsékelt intenzív mozgás szükséges az egészség fenntartásához!


Ha további részletekre vagy kíváncsi, akkor keresd fel a hivatalos weblapot!

Írta: Uhrinyi Veronika