Google Classroom a hazai oktatásban

A Google Classroom (szerintem) a legjobb hely az iskolai leckék és feladatok feladására és megoldására. Egy egyszerű webes vagy applikációs felülete van ahol láthatod az összes tantárgyadat és az abból feladott feladataid.

A legjobb benne hogy minden egy helyen van ami az online tanuláshoz kell. A tanárok által feladott assignment-ben láthatod hogy azt mikorra kell leadni és egyből ott tudsz is egy Google Docs-ot vagy egy prezentációt létrehozni amibe bele is tudod írni amit szeretnél. Hasznos tulajdonsága még az is hogy egy feladat határideje előtt jelez többször is emailben hogy ha még nem adtad le. Úgy tud a legjobban működni a rendszer ha az összes tantárgyból a feladatokat a Classroom-ban kapod és akkor ott le is tudsz adni mindent. A Classroomban akár dolgozatokat is tudsz írni vagy a Google Form-al vagy akár egy külső oldallal amikből rengeteget támogat a Classroom és hozzá tudod csatolni a fiókod és ha kész vagy akkor egyből le is adja neked.

Nekem ez nagyon jó volt az online tanítás alatt mert töriből sokszor kaptunk más oldalakon videós feladatokat és azokai így egyszerűen meg tudtam csinálni. A to-do list is nagyon jól jött mert láttam hogy milyen feladataim vannak vagy az aktuális vagy a következő hetekre. Az online időszak alatt szinte minden óra úgy folyt hogy a tanár az óra elején feltette az egész órás anyagot a classroomban amit mindenki meg tudott nézni és az alapján tudtunk haladni az órán.

A rendszer teljes mértékében helyettesíteni tudja a hagyományos E-Naplókat amik magyarországon kb. 2016-ban jelentek meg, de a Classroom már 2014 augusztusában is jelen volt. Év végi jegyeket bár ez nem tud kiosztani de pontozni ugyanúgy lehet mindent.

Megkérdeztem az egyik tanáromat is aki az Oktatási Hivatalban dolgozott:

Belehetne esetleg vezeti a Classroomot vidéki iskolákban is?
Nagyobb városokban biztosan, kisebb településeken nehézkesen. Attól függ hogy van-e mindenkinek otthon internete és számítógépe, valamint hogy a tanárokban is van hajlandóság.

Mik a tapasztalataid? (Használtál-e már más felületeket, jó döntés-e átállni)
Az Edmodot  és a Classdojot használtam. Szerintem a Classroom jobb, komolyabb, nem gameingel, mint pl a Classdojo. Ez utóbbi fiatalabb korosztálynak jó inkább. A Classroomban jó a TO DO, a Calendar. Hátrány az, hogy a szülők egyáltalán nem látnak rá, nincsen betekintési lehetőségük. Ezt sokan igényelték, kérték is tőlünk és bizony a diákok közül is van jópár, akinek több kontroll kellene. 

Aki megszeretné tanulni a használatát annak rengeteg videó van Youtubeon hol a tanár és a diák nézetéből is megmutatnak mindent. Az átállás sem nehéz, mivel az iskolában mindenkinek rendelkeznie kell egy sulis e-mail címmel és akkor már mindenkit fel is lehet venni ezekkel az e-mail címekkel és más nem fogja látni a diákokon kívül a feladatokat.

Összességében a Tanárok számára nagy ugrás a manuális papírgyűjtögetéshez képest és a dolgozatjavítást is sokkal könnyebbé teszi. A diákoknak pedig nagy előny hogy mindent egy helyen megtalálnak. Valamint a szülőknek is nagy segítség hogy tudják figyelni részletesen a gyerek haladását, bár ezt nem egy külön nekik készített helyen, de ha bejelentkeznek a diák fiókjába akkor az ugyanúgy látják hogy mit adott le vagy nem és azokra hány pontot kapott.

Írta: Gyóni Márk