Hogyan Keres a Tiktok Pénzt?

Nagyrészt applikáción belüli “coinok” eladásán át keres pénzt a Tiktok. Ezeket a coinokat a felhasználók ajándékként adhatják oda a kedvenc content-gyártójaiknak. 0.99$ 100 coin, vagy akár 99$ 10,000 coin. A CrunchBase szerint körülbelül egy millió dollárt keres a Tiktok egy év alatt csak mikrotranzakciókból. Valószínűleg a creatoroknak adott coinok egy százalékát megtartják mint tranzakciós díj.

Hogyan használja ki a Tiktok a felhasználóit?

Amikor belépsz a Tiktokba először nem feltűnő, de sok olyan funkciót rakott bele a Tiktok fejlesztője ami egy kis extra pénzt tud hozni neki. Például azután hogy megnéztél egy videót nem automatikusan mutat egy új videót, hanem neked kell lejjebb menni. Ez azért van hogy az interakció az applikáción belül magasabb legyen. Ha több az interakció, akkor jobban fogja vonzani az olyan cégeket akik a reklámjaiknak helyet keresnek. Ez az egyszerű de géniusz kis rendszer nagyon sok pénzt szerez a Tiktok tulajának, a ByteDance nevű Kínai cégnek. 

Sok a megosztott vélemény arról hogy a Tiktok eladja-e a személyes adataidat vagy nem. Például mondjuk azt hogy igen, akkor sok pénzt juttathat ez a Tiktok kezébe, mivel az adataidat felhasználhatják arra hogy személyre szabott reklámokat mutassanak a te For You-pageden. Azaz olyan reklámokat mutatnak neked amikre nagyobb eséllyel nyomsz rá. De ez csak az első dolog, a második, hogy ezeket az adatokat más cégeknek is eladhatják amiből még több pénzt kereshetnek.

Ebből egy dilemma keletkezik. Lehet hogy valakinek az oké hogy eladják az adatait, de lehet hogy valakinek ez nem oké. Ahoz hogy használd az applikációt, el kell fogadni a szolgáltatási feltételeket és az adatvédelmi irányelveket. Ezek hosszú és hosszú oldalakon át írnak le Jogásznyelven dolgokat, mint például az adatvédelem amit senki sem olvas el, csak elfogad. Ezekben a dokumentumokban benne van az hogy hogyan használják fel az adataidat. 

Ez így szép és jó, de sokan attól félnek hogy ezeket a irányelveket a Tiktok nem mindig követi. Például Amerikában Donald Trump, a jelenlegi elnök ki akarja tiltani a Tiktokot mivel egy kínai cégé. Trump szerint a nemzetbiztonságot fenyegeti mivel a kínaiak információt gyűjtenek Amerikaikról, és emiatt ki lesz tiltva az applikáció ha nem veszi meg egy amerikai cég a közeljövőben.

Az én véleményem:

Szerintem a Titkok kéne hogy csináljon egy rövid, de információ dús figyelmeztetés amikor először bejelentkezel az adatvédelemről, és adathasználatról. Ebben a rövid pár mondatban benne kéne lennie hogy:

  • Ha eladják az adataid akkor kinek adják el és azok a cégek mire használják
  • Ha nincs opció arra, hogy kilépjél ebből az adatgyűjtésből, akkor magyarázzák el hogy miért kell a személyes adataidat összegyűjteni, és miért nem lehet kilépni ebből a programból.

Az én véleményem szerint a Tiktoknak nem kéne az információdat eladni, de sajnos most már a tech ipar normalizálja az adatok gyűjtését, cserélését és eladását.


Írta: Pásztor Márton