Algából készülhet a jövő műanyag palackja

Műanyag palackok, bizonyára már mindenki hallott a környezetünkre káros sőt egyenesen pusztító hatásairól. Akik még nem hallottak róla azoknak röviden összefoglalva a probléma az, hogy percenként több mint 40000 ilyen palack kerül az óceánokba. Az emberek ennek az információnak a hallatán és a sok közösségi médiában terjengő fotó vagy videó láttán általában a teknősöket és az egyéb tengeri vagy szárazföldi állatokat kezdik el sajnálni. Pedig nem ez az egy probléma van a műanyaggal.
Rengeteg helyen ha nem is az óceánba dobják akkor elégetik, ami iszonyatosan káros a klímának, mivel különböző mérges gázok szabadulnak fel ilyenkor

Illustration: Sébastien Thibault/The Guardian


Egy kutatás szerint akik rendszeresen esznek tengeri halat azok minden hónapban minimum egy bankkártyáni műanyagot fogyasztanak el.

De hát én egy műanyag darabot sem látok a halban

-Ez a gondolat bizonyára sok olvasó fejében megfordult az előbbi hallatán. A probléma a mikro műanyag, ahogy a neve alapján ki lehet találni ezek nagyon apró emberi szemmel nem feltétlen látható műanyag darabok. Ezek nagyon környezetkárosító műanyag darabok, mivel szinte lehetetlen összeszedni, és szó szerint képes beépülni a táplálékláncba. Egyébként ezek a palackok az egészségre is kifejezetten ártalmasak, a BPA nevű anyag miatt ami bizonyítottan rákkeltő (igaz ezt nem mindegyik palack tartalmazza)


Most, hogy az is nagyjából megtanulta, hogy miért rossz a pet palack a környezetünkre aki még nem tudta kezdjünk is bele a cikk témájába.
(Itt van egy cikk a műanyag káros hatásairól ha valakit bővebben érdekelne)

Az egész úgy kezdődött, hogy egy kisebb brit csapat a 2010-es évek elején megalapította a Skipping Rocks Lab nevezetű labort ahol alga alapú műanyag alternatívákon kezdtek el dolgozni mígnem 2017-ben előálltak az első termékükkel az Ooho-val ami gyakorlatilag egy algába csomagolt nagy víz buborék amit az ember úgy ahogy van bekap a szájába majd ott a fogával kipukkasztja és lenyeli. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen csomagolóanyag előállítása olcsóbb mint a műanyag társáé, emiatt még üzleti szempontból is egy jobb alternatíva mint a műanyag palack.

Készítsük el otthon!
Igen, otthon is el lehet készíteni ezeket a buborékokat, nem kell, hogy legyen egy laborunk. Bármilyen hihetetlen is két alapanyagból már könnyedén el tudjuk készíteni. Csupán Nátrium-Alginát és Kálcium-Laktát és persze víz kell hozzá. A recept sem túl bonyolult.
Itt egy videó, ami tökéletesen megmutatja, hogy hogyan kell ezeket a labdácskákat elkészíteni otthon.

Mikor lehet majd ilyet kapni?
A választ nem sokan tudják de az biztos, hogy még várni kell, a termék jelenleg tesztelés alatt van. Az biztos, hogy a műanyag iparnak nem tenne jót ha hirtelen már a sarki ABC-ben is lehetne ilyet kapni. Úgy gondolom mondhatjuk, hogy jelentős érdekek állnak az Ooho-val szemben.

Írta: Imre Simon