Bullying az iskolában

Szerintem ez egy nagyon fontos téma hiszen ez sok embert érint. Személyes tapasztalatom nem volt, de az osztályban viszont sajnos megtörtént és bánom, hogy sehogy sem  tudtam segíteni. Néha annyira megbántották, hogy a pad alatt sírt és ez engem nagyon felkavart. Nem ez aggasztott a leginkább, hanem az, hogy a baráti körömből voltak azok a személyek akik bántották, és nem akartam, hogy engem is csúfoljanak úgyhogy sajnos nem tudtam és őszintén nem is akartam segíteni neki. Tudtam, hogy nem csak őt csúfolják, hanem még sok sok más gyereket is. Biztos vagyok benne, hogy mindegyik suliban van ilyen eset. Sajnos a mi osztályunkban nem foglalkoztak vele a szülők és a tanárok sem, pedig ez nagyon fontos lett volna, hogy kapjon valami háttér támogatást. 

Egyik osztálytársam éleménye szerint a bullying az egy olyan dolog ami ellen nagyon szigorúan fel kell lépni. Személyes tapasztalata neki sem volt, de a testvérét bullying-olták sulijában. A régi sulijában úgy oldották meg ha valakit bántottak és nem akarta felfedni magát, hogy volt egy bödön amibe bele dobhattál egy cetlit amire fel írtad, hogy ki és hogyan bánt és a tanárok jobban odafigyeltek arra a személyre. Szerintem ez egy nagyon jó és hatékony megoldás. Nem tapasztalt a sulijában fizikai bántalmazást inkább csak szóbeli bántalmazást. 

A témával kapcsolatban egy tanár/pszichológussal is beszélgettem:

Elsősorban a bántalmazás kikerüléséről volt szó és arra jutottunk, hogy a közösségen múlik az, hogy befejeződnek-e a bántalmazások. Kutatások szerint az is a közösségen múlik, hogy befejeződnek-e a bántalmazások, de ha nincsen olyan ember aki megvédene, akkor neked kell nagyon magabiztosan meghúzni a határokat és fellépni a bántalmazó ellen. Sajnos ha már olyan helyzetben vagy, hogy pszichológushoz kell fordulni akkor mindenféleképpen menjetek el, de magát a bántalmazást meg kell szüntetni, ez nagyon fontos. Ha pszichológushoz jársz és még bántalmazás alatt vagy akkor a pszichológus nem fog tudni segíteni, de ha befejeződtek a bántalmazások akkor már van értelme elmenni. Ha gyakoriak a bántalmazások az osztályban akkor ajánlott az egész osztálynak elmenni pszichológushoz, hiszen biztosan másokat is megráz, hogy egy osztálytársukat bántalmazzák. Nem is tudjátok elképzelni, hogy mennyi gyereket bántalmaznak. Magyarországon átlagosan minden harmadik gyereket bántalmaznak valamiféleképpen.

Ne bántsátok egymást, mert nem tudjátok mekkora fájdalmat okoztok a másiknak.

Írta: Tóth Boldizsár