Mik a különbségek az amerikai és magyar iskolák között?

Kezdjük azzal hogy ez a cikk a saját élményeimre épül. A hatodik, és hetedik évemet Washington államban töltöttem a Chinook Middle School-ban. A különbségek és élmények iskolától függően mások lehetnek.

Ugyanúgy mint legtöbb Magyar iskolában, pár módon juthatsz el az iskolába; autóval, iskolabusszal, vagy sétálhatsz. Az év elején megkapod hogy melyik busszal kell menned iskolába. Ez a busz megáll a házad előtt minden reggel. A gyülekezés minden reggel az ebédlöben történik. A gyülekezés után indulnak az órák. Minden óra 45 perces, 4 perc szünettel. Az órák hasonlóak mint itt Magyarországon, annyi különbséggel, hogy nincsen például nincsen osztály előtti felelés és sok a projektmunka.

Mint a BudapestSchool-ban, amerikában is voltak választható “műhelyek”, mint például a Média, Python vagy Fényképezés, de voltak nem technológiával kötődő órák is mint például az ének, zene, rajz és festészet. Mint második idegen nyelv, én a Japánt választottam az opciók ezen kívül a Francia és a Spanyol voltak. 2019 Novemberében a Suma Gakuen privát iskola tanulói látogattak el a mi iskolánkba, hogy megmutassák nekünk a Japán kultúra érdekességeit.

Na de milyen az ebéd?

Az ebéd eléggé más volt mint a megszokott iskolai menza Magyarországon. Az év elején kaptál egy kártyát amin egy szám volt, ez a szám a “Student ID”. Ezt a számot fel tudod használni arra hogy az ebédedet megvedd. Három sor volt. Az egyik pizza, a másik burger és a harmadik vegán. Nem viccelek, minden nap ez a három opció volt. Aközben sorba állsz össze szeded a kaját mintha egy svédasztalnál válogatnál, csak nem finom sonkák és sajtok állnak a választékra, hanem sajtos pizza, pepperonis pizza, hawaii pizza és répa. Amikor a sor végére érsz választhatsz egy snack-et, ha mindez megvan, akkor beírod a student ID-t a pin paddal, és kifizeted a kajádat azzal a pénzzel ami fel van töltve az accountodba.

Az én élményeim:

Az amerikai oktatás sokkal jobban megvan csinálva mint a magyar állami oktatási rendszer. Ezzel mit értek? Nincsen megalázó felelés, értelmetlen dolgok magolása vagy tanulók megalázása. Az öt évet amit Magyarországon tanultam, mind ezt átéltem, még Amerikában egyáltalán nem. Van pár nagyobb különbség az USA és Magyarország iskolái között, de az alapjai ugyanazok; Hogy felkészítsenek a továbbtanulásra és az érettségire.


Írta: Pásztor Márton