Tinker Hatfield, a legendás cipőtervező

Először is: ki az a Tinker Hatfield?, tehetnénk fel a kérdést, de ebben a cikkben ez a kérdés megválaszolódik, úgyhogy csak dőljetek hátra, s figyeljetek!

Életem egyik legmaradandóbb élménye volt, amikor megkaptam az első Jordan 11-esemet.

A “space jam” Jordan 11                                   (Forrás: flightclub.com)

Akkoriban még én sem igazán tudtam, hogy kicsoda is Tinker, de mivel a 11-es lett a kedvenc Jordan kosárcipőm, így hamar hozzáláttam megismerni őt és az összes zseniális cipőt, amit tervezett.

Kalandos élete:

1952 április 30-án, Oregonban látta meg a napvilágot, oda is járt egyetemre. Magasugrónak készült, éveken át minden nap edzett, és még ösztöndíjat is szerzett magának. Edzője Bill Bowerman volt, aki Phil Knighttal (a Nike alapítója – a szerk.) Onitsuka Tiger márkájú japán sportcipőket adtak el. Ők ketten később legyártották az első saját futócipőjüket, ami már a Nike nevet viselte. (Phil Knight a névötletet Niké görög istennőről vette – a szerk.)

Bowermannek szokása volt, hogy az általa edzett atlétáknak adott egy saját gyártású cipőt, hogy teszteljék le.  Ennek az lett az eredménye, hogy a sportolók vagy vérző lábbal tértek vissza a pályáról, vagy pedig átlagon felül teljesítettek benne.

Tinker Hatfield és Bill Bowerman (Forrás: decostore.com)

Sajnos Tinker egyből az első évében súlyos sérülést szenvedett, így edzések helyett leginkább a könyvtárban töltötte idejét, és építészettörténetet tanult. Nem sokkal ezután végleg feladta a sportolást, és inkább egyetemi tanulmányaira koncentrált. 

1981-ben csatlakozott a Nike-hoz, és 1985-ben elkezdett első saját futócipőjén dolgozni. De egy dolgot kikötöttek neki: valahogy bele kell építenie az akkoriban a Nike fő látványosságának számító “Air” technológiát a cipőbe. (Ez egy különleges talpszerkezet, amiben konkrétan levegő van – a szerk.)

Tinker nem tudta hogyan oldja meg, hogy a vásárló számára is érthető legyen az “Air”. 

Egy nap a párizsi Pompidou központot nézve, az az ötlete támadt, hogy valahogy meg kellene mutatni az embereknek ezt a talprendszert, és több hónap kísérletezés után megszületett az “Air bubble”, azaz a légbuborék. 

A  Pompidou központ                 (Forrás: arrivalguides.com)

1987-ben kiadták az ikonikus Air Max 1-t, ami egy új fejezetet nyitott a Nike életútjában.

Az eredeti Air Max reklám                                                       (Forrás: footshop.hu)

Az Air Jordan:

Az Air Max sikere után, Tinker egy másik ikonikus cipő megalkotásában is részt vett, amely Michael Jordan saját márkájának “Air Jordan 3” nevű kosaras cipője volt. Ez volt az első Jordan, amin megjelent a ma már ikonikus “jumpman” logó. Újdonságnak számított továbbá a “mid” kialakítás, (a szár magasságára utal, ilyen például a “high” (magas), és a “low” (alacsony) a szerk.) illetve a légbuborék is feltűnt a cipőkön.

Air Jordan III “UNC”                                                                (Forrás: flightclub.com)

1988-ban, három színben jelent meg az AJ III, 100 dolláros árcédulával, és abban az évben ez a cipő lett a legnagyobb példányszámban eladott modell. A siker annak is köszönhető volt, hogy a megjelenéskor kiadott reklámban Spike Lee is szerepelt. (híres amerikai filmrendező – a szerk.)

Itt egy link, amin a reklám található, MJ, és Spike közreműködésével. Jó szórakozást hozzá!

Mike-nak és a Nike-nak is nagyon tetszett a Jordan III, így Tinkerrel folytatták tovább a munkát. Egy év múlva, 1989-ben  megszületett az Air Jordan 4, amely azonnali siker lett, még Spike Lee (feljebb) “Do the Right Thing”, (Szemet Szemért) című filmjében is szerepet kapott.

A Buggin’ Out nevű karakter által viselt Jordan 4 a Do the Right Thing című filmben  (Forrás:footshop.hu)

Tinker kedvenc Air Jordan modellje a 11-es volt (ahogy az enyém is – a szerk.), és ezt a cipőt egy érdekes történet övezi, amely már ’93-ban, a tervezés előtt elkezdődött. Abban az évben, egy újabb bajnoki cím után Jordan bejelentette, hogy visszavonul. 

Ez a bejelentés, a Nike-t is beleértve, az egész világot sokkolta. Nem tudták, hogy mit csináljanak az egész Jordan termékvonallal. Végül eldöntötték, ha Mike tényleg nem tér vissza az NBA-be, a 9-es és a 10-es Jordan cipőkön kívül nem adnak ki több modellt. Ennek ellenére Tinker folytatta a munkát, és próbált egy olyan cipővel előállni, ami kifejezi Jordan legendás helyzetét. Ez lett a Jordan 11. A modell különlegessége miatt a cipő középső részén lakkozott bőrt használt. A felső részt pedig egy igen furcsa nevű, “ballisztikus mesh” anyaggal fejezte be. 

Tinker rajza a 11-es jordanről                                                       (forrás: footshop.hu)

Mindenki meglepetésére, 1995-ben Jordan visszatért az NBA-be, és a rájátszásban végig a AJ 11-esben játszott, pontosabban Jordan 11 “Concord” színállásban. Mivel ez nem egyezett a Chicago Bulls színeivel, egy 5000 dolláros büntetést is fizetnie kellett. (Akkoriban az NBA-ben szigorú szabályok uralkodtak a cipőket illetően, de ma már nincs így – a szerk.)

Vissza a jövőbe:

Tinker nem csak a sportcipők szakértője volt. Az egyik leghíresebb projektje Marty McFly önbefűzős cipője volt, melyet Air Mag néven ismerünk, és a “Vissza a jövőbe” trilógia ikonikus cipője.

Itt az eredeti jelenet a filmből.

A terveket 1989-ben készítette, a “Vissza a Jövőbe” második epizódjához. Vicces sztori, hogy a filmben valójában nem volt önbefűzős a cipő, mert technikailag nem tudták megoldani az ötletet, ezért csak egy stábtag húzogatott egy zsinórt felülről.  2011-ben a nagyközönségnek is legyártották, összesen 1100 darab készült belőle. Majd 2016-ban újra kiadták a cipőt, de csak 86 darabot. 

Másik érdekesség, hogy Tinker megszervezte egy Air Mag átadását Michael J. Foxnak (Marty McFly színészének), pontosan 2015 október 21-én. Azért ekkor, mert a filmben is erre a dátumra állította be az időgépet a főszereplő Doki.  2011-ben egy reklámot is csináltak Kevin Durant kosaras, Michael J. Fox, a Doki, és persze Tinker főszereplésével.

Itt a link hozzá. (Bocs a rossz minőségért!) 

Tinker Hatfield számomra a legzseniálisabb tervező a világon, ugye most már érted, miért? 🙂

Írta: Gaál Ambrus