alt szöveg
felirat

A jövő boltjai avagy mi az Amazon Go?

Sohasem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő. De azért vannak dolgok amikben biztosak lehetünk. Egyike ezeknek azok a munkahelyek amik éveken belül megszűnnek. Leginkább azok a munkahelyek kerülnek veszélybe, ahova elég a gimnáziumi végzettség vagy a nyolc általános. Akikről a cikkben szó lesz ők a pénztárosok. Az ő munkájukhoz nincs szükség túl nagy szakértelemre és bonyolult elemzéseket sem kell végezniük. Ezt a munkát egy robot gyorsan, és kevesebb hibával képes elvégezni. Egy híres amerikai kutatás szerint a ,,robotok korának” eljövetele körülbelül 7.5 millió pénztáros munkáját veheti el csak az USA-ban. 

2018 januárjában megjelent az első Amazon Go bevásárlóközpont. A lényege, hogy az emberek minden dolgukat el tudják intézni anélkül, hogy egy percet is sorba kelljen állniuk. A vásárló amikor belép a boltba azonosítania kell magát az Amazon Go alkalmazásban lévő QR kóddal. Ezután a telefonunkra már egyáltalán nem is lesz szükségünk. Amikor leveszünk a bolt polcáról valamit az automatikusan az appban lévő vásárlási listába kerül. Ha végeztünk a vásárlással elég csak egyszerűen kisétálni az ajtón, mert a vásárlás összegét az app az Amazon fiókunkra terheli. Ami engem is nagyon meglepett, hogy ha esetleg meggondoljuk magunkat valamivel kapcsolatban azt nyugodtan visszatehetjük a helyére és természetesen nem vonják le az árát.

Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy mi történik akkor ha egy terméket rossz helyre rakunk vissza? Mint arra már gondolhattunk a pénztárak kiiktatása nem jelenti teljesen azt, hogy nem dolgoznak emberek az üzletben. A polcsorok között található személyzet egyik feladata ezeknek a dolgoknak a visszapakolása az eredeti helyükre. Az ő feladatuk, hogy segítsenek neked a tájékozódásban, vagy, hogy leellenőrizzék azt, hogy nem viszel-e ki alkoholt ha nem vagy még elég idős hozzá. A helyben megvásárolható ételeket továbbra is emberi séfek készítik. 

Forrás: www.supermarketnews.com

Najó, de hogy működik ez az egész?

Az Amazon-okosbolt sokkal kevesebbet különbözik egy átlagos bolttól mint gondolnánk. Az a lényege, hogy a bolt egész területén több száz kamera és szenzor van, ami azt figyeli, hogy te milyen dolgokat veszel le a polcról. A rendszer képes felismerni, hogy te milyen terméket raktál a kosaradba és az árát egyből hozzáadja a virtuális számládhoz. Ez leginkább a machine learning (gépi tanulás) és a computer vision (gépi látás) összehangolt működésének köszönhető. A tervezők egyik nehézsége volt az, hogyha csak hozzáérsz egy termékhez de a legnagyobb problémának talán az számított, hogy a bolt működni tudjon húsz feletti vásárlóval. 

Az üzletek a kisebb mini-market kategóriát képviselik. Az üzletek kínálata leginkább a frissen készült vagy előre csomagolt szendvicsekre és készételekre fókuszál. Mindez azért van mert az Amazon Go célközönsége az elfoglalt üzletemberek, akiknek nincs idejük főzni, ezért gyorsan beugranak valamiért. Emiatt ezeket a boltokat a nagyvárosok üzleti negyedeiben találhatjuk meg, nem pedig egy 10.000 fős városban. 

Az Amazon nagyon sok kritikát kapott a hagyományos boltrendszer megreformálása miatt. Sok állam fejezte ki nemtetszését, miszerint feleslegessé teszi az emberek munkáját ahelyett, hogy munkalehetőséget kínálna.

Írta: Mészáros Zsigmond Zétény