Te elköltöznél egy másik valóságba?

Mindig is úgy éreztem, hogy a jövőben élek. Rengetegszer tekintettem a világ megoldásaira úgy, hogy egészen utópisztikusnak hatott számomra. Ezt főleg a technológiánál éreztem így. Egyre kisebb, okosabb, erősebb gépek, telefonok, tévék, konzolok. Egészen elkápráztatnak ezek a dolgok. De tudjátok mi az, amitől nagyot fogtok nézni? Mai filmünk, a Ready Player One a válasz. Készen állsz, “egyes_játékos”?

2044-et írunk. A valóság szívás. Csak lakókocsihegyekből és szemétből áll. A letűnt korok unalmas maradványaiból. Az emberek ezt a világot szeretnék elfelejteni. Szerencsére van erre egy megoldás: egy világ, amiben nincs szemét. Ami olyat nyújt nekünk, amire az az elrontott valóság nem képes. Ez az OASIS. Egy másik világ. Egy színesebb, egy jobb. Ahol szörfölhetsz egy 60 méteres hullámon, vagy megmászhatod a Mount Everestet, Batmannel. Itt bármi, bárki lehetsz.

Illusztráció: Daniel Nash http://www.danielnashillustration.com/readyplayerone

Azok a dolgok, amiket vártunk de nem láttunk.

Nekem kifejezetten a végső csata szúrta egy kicsit a szemem. Nem is a tengernyi gag-en (ami btw iszonyat jó volt) hanem inkább azon, hogy ez a Kánaán túl rövid. Nem látunk hatalmas elesett hadsereget, a romokat, ezek mind kimaradtak a filmből.

Ami még bennem kérdéseket hagyott, az az, hogy még az elején a film azért kampányol, hogy vigyázz ezzel a valósággal mert felemészt, vagy mondjuk kiugrasz tőle az ablakon, mert meghalsz a DOOM bolygón, majd utána a film végén (SPOILER VESZÉLY!) főhősünk ugye nem csak, hogy megszerzi a hatalmat egy második világ felett, plusz istentelenül gazdag és elismert lesz, plusz még álmai nőét is megszerzi, mindezt egy videojáték miatt, amit előzőleg még Lucifer palotájának előszobájaként mutattak be. Nekem ez egyszerűen nem fér össze.

Könyv vs. Film, azaz mit nem hozott át a film?

Mivel a könyv film szemléletben kitenne egy minimum 5 részes mini-sorozatot, nehéz lenne mindent felsorolni, amit ez a több mint két és fél órás film kihagyott a filmből. A könyv és a film végjátéka teljesen küönbözik egymástól. Szimplán azért, mert a könyv lezárása filmen unalmas lett volna. Ennyi az egész. A könyv lezárása gondolat igénylő és ébresztő, mindazonáltal sokkal nyálasabb és csaponbgóbb. Ennek tetejébe a könyv végső felvonásában elvesztünk egy fontos karaktert. Nem fogom el spoilerezni hogy kit, annyit mondok hogy a film készítők nem tudták volna őt rendesen beleültetni a filmbe.

Konklúzió

A film egy remek közönségfilm és kaland, tele vizuális utalásokkal minden geek korszakból. Viszont vannak benne narratív hibák, amik azt érik el, hogy a lezárás ne legyen helytálló a film kezdeti filozófiája előtt.

Írta: Wiandt Ákos