Milyen egy jó tanár?

,,A tanulóknak tisztelniük kell a tanárokat, de a tanároknak ki kell érdemelniük ezt a tiszteletet azzal, hogy maguk is tiszteletben tartják a diák egyéniségét, emberi méltóságát, önbecsülését.”

Tar Károly

Mitől lesz jó és sikeres egy tanár diák kapcsolat?

A tanár-diák kapcsolat sikerességéhez tanárként három tényező együttes meglétére van szükségünk: tudásra, személyiségünk alkalmassá fejlesztésére és a pedagógiai technológia ismeretére, illetve ennek alkalmazási képességére. A tanári munka hatékonyságát vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy a tanárok akkor nyújtják a legjobb teljesítményt és személyiségük akkor teljesedik ki, ha egyszerűen jól érzik magukat az iskolában. (Forrás)

Mi lehet a konfliktus forrás, tanár és diák között?

A tanár-diák konfliktushelyzetekben a tanárok a tanulói cselekedeteket (óra megzavarása, hazugság, késés, csavargás) tekintik a leggyakoribb konfliktusforrásoknak, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak a diák, hanem a pedagógus tevékenysége is lehet konfliktusforrás, például, ha görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, túlterheli a diákokat. A pedagógusok gyakran helytelen viselkedésükkel váltanak ki konfliktust, ami olyan tanári hibák formájában jelenik meg, melyek negatív hatással lehetnek a tanulók tanulmányi és magánéletére. (Pl.: romló tanulmányi eredmények, iskolafóbia, önbizalomhiány.) (Forrás)

Milyen a jó tanár?

A felmérések alapján a diákok szemében az a jó tanár, akinek tanórái élvezetesek és érdekesek, tud fegyelmet tartani az osztályba, és igazságosan értékeli a diákokat. A gyerekek számára ugyancsak fontos, hogy bármikor tudjanak az adott tanárhoz fordulni tanulmányi problémáikkal. A mai tanároknak sok esetben gondot okoz, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését tantárgyuk iránt. A nagyon csekély rendelkezésükre álló eszköztárral ugyanis nem vehetik fel a versenyt a diákok által megszokott ingergazdag, intenzív és információcsomagokkal rendelkező látványvilággal szemben.  (Forrás)

Illusztráció: R. Kikuo Johnson

Környezetemben lévő kortársaim meglátásai.:

–  Milyen a kapcsolatod van a tanárokkal?

Bagi Dávid: Én azt az elvet vallom, hogy minden tanár más és más, és minden tanárral különböző a kapcsolatom, és más határokig lehet elmenni. Pl.: hittanra bemegyek egy nagyon kedves, türelmes tanár van, lehet vele viccelődni, de mellette tanulunk is és jól érezük magunkat.  

Bartal Dániel.: Úgy érzem, hogy azokkal a tanárokkal jövök ki a legjobban, akik fiatalosak, és úgy érzem, hogy hozzám szólnak. Nagyon szeretem például, ahogy a történelem tanárunk tartja az óráit, mert látszik rajta, hogy élvezi, amit csinál.  

Adorján Dániel.: Elég érdekes kapcsolatom volt a tanárokkal, teljesen vegyes. Mindig kiálltam magamért és nem hagytam, hogy olyanért kapjak bármit amit nem tettem meg , ennek hangot is adtam, és e miatt elég sokszor össze tűzésbe keveredtem.  

Tőkés Szilvia: Sokféle tanárral volt kapcsolatom, negatív és pozitív is. A negatív tapasztalataim álltalában a kivételezés miatt voltak. Bármit írhattam a dolgozatba egy bizonyos jegynél nem kaptam jobbat. Jó tapasztalatom több van, olyankor amikor a tanár emberileg is rendben van.

–  Ha megtehetnéd változtatnál-e bármin?

Adorján Dániel: Azt javasolnám, hogy kevesebb, de annál érdekesebb házifeladatot kapjunk. Néha a sok lecke írása miatt délután már nem jut időnk másra. És nem tudom miért van ez, de úgy érzem mintha a tanárok fejébe az lenne, hogy – nincs más csak az iskola -. Pedig az iskolán kívül vannak más elfoglaltságaink is.

Tőkés Szilvia: Az, hogy min változtatnék, tanár függő. Azt azért fontos tudni, hogy a tanár is ember, lehet neki is rossz napja, lehet fáradt ugyanúgy, mint a diák. Én voltam ezen az oldalon is. Sokan azt nem értik meg, hogy egy diák nem szándékosan ellenünk van, hanem ő ilyen.