Kedvenceim Japánból: Építészet & gasztronómia

Covid alatt a Föld körül 1. rész

Az alábbiakban két kedvelt témám, az építészet és a gasztronómia kapcsán szeretnék mutatni számotokra néhány különlegességet, mellyel az egyedülálló és gazdag japán kultúra kutatása közben találkoztam.

1. Érdekességek a japán gasztronómia világábából

Sushi: Legismertebb és legközkedveltebb japán étel a sushi. Számos formában fogyasztható, de a lényege, hogy rizsre pakolva, illetve beletekerve szolgálják fel a különféle pácolt zöldségeket, húsokat és halakat. Hasonlóan elterjedt étel a sukiyaki, mely sült marhahús szeletekből, zöldségekből és tofuból áll saját kezűleg szokás tojásba mártani az elfogyasztásukat megelőzően. Megannyi levest is szívesen tálalnak az asztalra a japánok, ilyen például a shabu-shabu, ami marhahúst és zöldségeket tartalmaz. A ramen pedig az előzőnél jóval sűrűbb, tésztával tálalt és szójaszósszal ízesített húsleves. 

Fekete hamburger: Ízre a többihez hasonló, a buci színét bambusz-szénnel érik el, szószhoz a tintahal tintáját használják.

Különös asztali szokások: Az egyik legnagyobb dicséret, amivel ki tudod fejezni azt, hogy ízlik az étel, az az, hogyha szürcsölsz.

A világ leggazdagabb Coca Cola-kínálata: Rengeteg fajta, európában nem ismert Coca-fajta van az országban. A Coca Cola a legtöbb városnak saját üveges és grafikás Cola-t gyárt.

Ételkínálat a kirakatban: Az éttermek előtt vagy a kirakatában ki vannak rakva műanyagból a hely ételei, italai, hogy néznek ki. És bármilyen meglepő, a megrendelés után pontosan ugyanúgy fog kinézni!  

2. Érdekességek a japán építészet világábából

Az építészet kedvelőinek az egyik legjobb indok, hogy bepakolják a bőröndjüket és a következő géppel induljanak is, hogy az ország hihetetlenül változatos és innovatív szereplőnek számít a modern építészetben.

Néhány példa:

Ezenkívül az egyre nagyobb figyelemben részesülő fiatal építész, Toshio Yada által eddig tervezett épületek között említendő a Kuma Kengo–val közösen létrehozott Nezu Szépművészeti Múzeum, továbbá a Suntory Szépművészeti Múzeum, valamint legutóbbi munkája, az UNESCO Világörökségi listáján jegyzett Kasuga Szentély Együttes területén található Kasugataisha Múzeum. Előadásában főként e három épület példáján keresztül kívánja bemutatni fontos gondolatként – és konkrét példákon keresztül ennek gyakorlati megvalósulásaként – a japán építészeti kultúra hagyományainak a modern japán építészetben való tovább örökítését.  Az első képen a Kasugataisha Múzeum, a másodikon  Toshio Yada látható.

Írta: Halász Ábel