Új iskolába lépés

Még be se rögzült a kezünkbe a 2021-es évszám amikor dátumot írunk, máris nagy kihívás előtt áll minden olyan diák, aki most szeretné elhagyni az általános iskolát, legyen szó negyedik, hatodik, vagy nyolcadik évfolyamról.

Három budapesti és egy vidéki állami fenntartású gimnáziumnak a vezetőjével beszélgettem a központi felvételiről. Az iskolákat anonim hagyom, mert jelen esetben a konkrét információkat tartom fontosnak és nem a pontos származásukat. Összefoglalom, hogy miket osztottak meg velem.

A hozott pontokat a tavalyi év végi és az idei félévkor kapott jegyekből számolják. Elmondták, hogy szerintük a felvételi szempontjából adminisztratív szinten irreleváns, hogy most éppen online, vagy nem online szerzik a diákok a jegyeiket. 

Az írásbeli vizsgára előkészítő tehetséggondozó szakkört online tartják, de a negyedik és a hatodik évfolyamosoknak offline, ebben nincs változás az előző évekhez képest. A felvételi eredményeit tekintve különösebb változásra nem számítanak. A jobb gimnáziumokba jelentkező gyerekek az általánosos iskolás korosztálynak a legjava, akik mindenféle helyzetben fel tudnak készülni erre a vizsgára. A nehézségi fokozat pedig minden évben más. Változó, hogy egyáltalán melyik diáknak mit, melyik feladattípust jelent a nehéz vagy a könnyű. Ez az ő hozzáállásukon, felkészültségükön, tanultságukon múlik. Azt viszont látják, hogy a gyerekek felkészültsége, íráskészsége, olvasáskészsége, olvasottsága évről évre gyengül. Elmondásuk alapján ugyanez vonatkozik a matematikai képességekre is.

Jelenlegi helyzet szerint írásbeli rész mindenképpen megrendezésre kerül, a járványügyi utasításoknak megfelelően termenként körülbelül tíz gyerek lehet majd, távolságtartással.
Azt mindannyian elmondták, hogy még ők sem kaptak konkrét utasítást. Az is előfordulhat, hogy ezt felül fogja írni központi rendelet, ahogyan az tavaly az érettségin is volt, ahol egyébként a diákok hasonló bizonytalanságot élhettek át a vizsgák részleteivel kapcsolatban. Az valószínű, hogy biztosítani kell majd a kézfertőtlenítés lehetőségét, és mind a felügyelő tanárnak, mind pedig a diákoknak kötelező lesz a maszk viselése. Ezek országosan minden gimnáziumra vonatkoznak, intézményenként nem is lehet saját, speciális előírásokat hozni. Volt olyan gimnázium aki szerint erre az Oktatási Hivatal adhatná a legmegfelelőbb választ.
A tanárok bíznak benne, hogy a szóbeli felvételiket is meg lehet majd tartani, amikre az írásbeli után egy-két hónappal kerül sor. Ezek során egyszerre egy diák, vagy maximum kettő-három van a teremben. Egy felel, kettő meg felkészül.

Megkerestem az Oktatási Hivatalt is, ahol nem tudtak választ adni a kérdéseimre. Azt mondták, a vírushelyzettel kapcsolatos ügyekért az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős, a vizsgák menetéről pedig az érintett intézményeket, középiskolákat érdemes kérdezni.

A történelem során volt már olyan rendkívüli helyzet, amikor nem volt felvételi vizsga, ez államilag lett elrendelve anno. A felvételi rendszer egyébként elég sokat változott az idők múlásával. A kétezres évektől van csak egy egységes, központi felvételi, előtte az adott iskola által összeállított felvételi vizsga alapján jutottak be a diákok a gimnáziumokba. A tematika ugyanaz volt, írásbeli és szóbeli rész, csak nem a központilag előállított, hanem saját.

Nem szeretnék elfeledkezni az olyan iskolákról sem, mint az anyaiskolám, a Budapest School, ahova nem szükséges a központi felvételi, hanem egy más, saját rendszer van erre a célra kiépítve. Igaz, hogy nem egységesen meghatározott időponthoz kötött, de jelenleg is zajlanak, így a világjárvány itt is változtatott az eddig bevett szokásokon. Ennek a részei többek között a demo napok, amik most nem kerülnek megrendezésre, csak online, vagy blended formában. A felvételi folyamat utolsó része a családos beszélgetés, amikor a diák és a szülei találkoznak az iskola vezetőjével, tanáraival. Ez is online zajlik most.

Húsz éve van központi felvételi a középiskolákba, vajon a jelenlegi körülmények és a jövőbeli történések, valamint az évek óta felmerülő kritikák miatt mennyi idő múlva és milyenné fogják megváltoztatni, ha egyáltalán megváltoztatják majd?