Disney+ és HBO Max – ez lesz a jövő?

A mozik mind nemzetközi, mind magyar színtéren krízisen mennek keresztül. Míg a világban afrikai meg brit variánsokkal rukkol elő a koronavírus, nem lehet kapni videokártyát, és a Bitcoin a cikk készültekor 15 millió forintot ér, addig nálunk nincs mozi, a média gyengül, és ennek tetejébe az egyetlen ember akit meghívhatsz egy mozis estére… az anyád, vagy az öcséd.

Viszont emiatt is, idén márciusban elvileg jön a Disney+, ősszel az HBO Max. Amik több 1000 órányi tartalmat ajánlanak, mind az otthonodból, csak 3-12 ezer forintért havonta. Mi ebben a rossz? Hát az, hogy egyszerűen egy Dűnét, vagy Mortal Kombat-et nem lehet egy iPhone x-en, vagy egy 15 colos laptopon élvezni. Ezekhez a film élményekhez grandiózus, faltól falig vászon szükséges, ami általános esetben neked nincs otthon.

Az, hogy minden tartalmat elérhetsz az otthonodból, hazugság. Szimplán azért, mert minden egyes tartalom fizetős szolgáltatásokba van katalogizálva, ahol egy algoritmus figyeli mit nézel, vagy, hogy mit nézz még. Figyelemfelkeltő, hogy a Disney+ egy adott havidíjon felül kér pénzt a mozikba szánt filmjeiért. A nálunk moziban, Amerikában viszont a Disney+-on megjelent Mulan ennek jó példája volt, ahol a film megtekintéséhez ki kellett fizetni egy mozijegy árát is. Ezt a tendenciát felveheti más stúdió is, ami számunkra csak még nagyobb kiadás lenne. Adjuk csak össze.

Tegyük fel, hogy egy hónapban 4-szer mész el mozizni. Diákigazolvánnyal 1.650 Ft a jegy, ennek tetejébe egy 1000-es popcorn menü, ami így együtt 2.650 Ft/alkalom. Ezt szorozd meg 4-el. Az eredmény 10.600 Ft, amibe beletartozik a szélesvászon, a csend, és az atmoszféra. Az HBO Max ehhez képest havi 13-14 ezer forint lesz, a Disney+ pedig olyan 5-6 ezer, de ott a filmeket külön ki kell fizetni. Ami olyan 3-4 ezer forint. Ha mindenre előfizetsz ami most kis hazánkban elérhető, akkor becslésem szerint az eredmény egy 25-30 ezer havonta. Plusz, Disney+-on még a plusz filmeket is ki kell fizetni, ami dobhat még egy tízest. Ez így kb. 40.000 forint. Havonta. Négyszer annyiba kerül otthonról nézni mindent. A teljesség kedvéért itt most csak a filmekről beszélek, mivel a sorozatokat nem adják máshol már szinte. Ez a cikk és összehasonlítás csak a mozi alkotásokra tartozik.

Ebből leszűrhető, hogy neked bizony hosszú távon többe fáj, ha a streaming-et választod. Plusz nem is beszéltünk még a mozi kulturális és társadalmi szerepéről. Mert mondjuk nem hívod el a lányt aki tetszik, hogy gyere megnézzük a gépemen az új Pókember filmet. Randizni például még mindig a mozi a jobb választás, Egyszerűen az élmény és a nosztalgia mindig ott lesz. Mert fogadjunk, ismersz olyat, akinek a szülei egy moziban jöttek össze. Lehet, hogy akár a te szüleid ilyenek. És, ha hasonló korban vagy mint én, akkor biztos randiztál már moziban. Érted már, hogy miről beszélek?

A mozi egy kulturális ÉS társadalmi színpad, ami egyszerre szól a nézőről és a szolgáltatóról. Kicsiről és nagyról, fiatalról és idősről. Mindenkinek van benne valami, ami megfoghatja.

VISZONT. A streaming területén, a fix havidíjért annyi tartalmat kapsz, amennyit ha akarsz se tudsz megnézni. Ugyanis a nagy Hollywood-i cégek dollár milliókat ölnek abba, hogy te mindig keresd, hogy mit nézz még. És értelme is van ennek. Hisz több ezer órányi tartalom az otthonodból? Lökött lennél nem kipróbálni. Mert megéri. ráadásul nincs sorban állás, reklám, nem kell várakozni, hanem elég egyet kattintanod, és az otthonod egy Blockbuster videotéka lesz, ahol csak válogatnod kell a neked ajánlott tartalmak közül. Mindezt a saját nyugalmadban és kényelmes szobádban élvezheted.

Szóval, mi a konklúzió? Az, hogy járj moziba. Mert nosztalgikus és jobban megéri, és mert a nagyobb vászon és a nagy hangrendszer mindig jobb, mint egy kis telefon vagy számítógép. Viszont, az a tartalom ami nincs a mozikban, arra mindig ott lesz a streaming. A szolgáltatókra tekints úgy, hogy nem átveszik a mozi helyét, hanem kiegészítik azt.

Írta: Wiandt Ákos