GAPminder. Ti miből éltek?

Ebben az cikkeben egy weboldal témájáról fogok beszélni. Az oldal neve gapminder.org ahol Dollar street néven különböző országok embereinek a körülményeit mutatják be. Engem az lepett meg, hogy két azonos országban, de különböző költségvetéssel mekkora különbség lehet két család között. 

A legjobb példa erre India ahol találtam egy családot akik havonta 6490 dollárból élnek Gadageban, 2 szülő 2 gyerekkel. Az anyuka egy vállalkozást vezet az apuka pedig egy szoftvert fejleszt, tudomásom szerint ezek ott is jó munkának számítanak. Ennek ellenére egy hatalmas háztömb, kis lakásában élnek aránylag jó helyen a legalapabb szükségletekkel, de semmi extrával (pl:nincsen tűzhelyük). 

A másik család 1614 dollárból él Guliaban és egy ötszobás házat bérelnek már három éve. A házaspár a fiukkal és a fiuk négy családtagjával élnek együtt. Ők sincsenek elhalmozva luxustermékekkel, de alapvetően jobb körülmények között élnek, mint az előző család. A ruháik között akad márkás is, tehát nem rongyokat hordanak, mindössze a  házuk belső falai vannak egy kicsit lekopva. 

Szerintem nem jó dolog az országokról kialakítani egy sztereotípiát, mert az utóbbi példán is láthatjuk, hogy egy országon belül mekkora lehet a különbség. Vagyis szokásokról, ételekről stb. alakítunk ki sztereotípiákat az teljesen rendben van, ezek  a legtöbb esetben tényleg jellemzőek. A legjobb kialakítható sztereotípia szerintem a fűszerek. Bármelyik Indiai családot vizsgáltam, lehet a költségvetésük havi 50 vagy 5000 dollár fűszerek sokaságában, különlegességében mindig bővelkedtek és ez nem véletlen. Az oldal arra jó és  legfőbb célja az, hogy az ne legyen az, hogy az emberek fejében kialakul egy elképzelés egy országról ha valaki szóba hozza, hanem ténylegesen ismerjék, hogy valójában milyenek is az élet körülményei az átlag családoknál. 

Ha tovább keresgélünk Indián belül egy találunk egy családot akik Duriban élnek 246 dollárból. Egy dzsungelben élnek ahol sok kialakított terület van utaknak, házaknak. Kézzel mosnak, a földön alszanak pokrócokkal a házuk pedig egy feltételezésem szerint agyagból felépített kis kunyhó ami az alacsony költségvetés ellenére elég otthonosnak néz ki. A külvilággal kapcsolódásuk kimerül egy régi televízióban és egy körülbelül 2010-ben legyártott nyomógombos samsung telefonnal. Az jövőbeli tervük egy autó megvétele az álmuk pedig egy új ház.

Az oldal alapvetően különböző országok átlag családjai életének körülményeit és költségeit mutatja be, az egész világra kiterjedően. Ha akár csak 2 percet böngésszük az oldalt már is rájövünk, hogy milyen hatalmas különbségek vannak az országok között, és könnyen véleményt formálhatunk arról is, hogy milyen lehet egyes országokban gazdag és szegény lenni. Az oldal ismeretterjesztő, de  szerintem van egy-két dolog amiben segít. Az oldal hátterében sok dolog rejlik. Az országok pénzügyi háttere, támogatások, higiénia és még sorolhatnám.

Írta: Mészáros Zétény