Milyen egy jó iskola?

Az a jó iskola, ahol a gyerek gyerek maradhat”

 Számomra egy iskolába fontos, hogy szeretetteli, befogadó és segítő közeg legyen. Az alapvető tantárgyak (írás, olvasás matematika) elsajátítása mellet lényeges, hogy a diák érdeklődési körébe tartozó témák közül választhasson. Nem az a jó iskola, ahol rengeteg házi feladatot adnak, ahol minden áldott nap röpdolgozatot íratnak, ahol rossz jegyekkel bombázzák a tanulókat – hanem az, ahol dicsérettel ösztönzik a jobb eredmény elérésére és játékosan, szinte észrevétlenül csöpögtetik a fejükbe a tudást. Ahol megtanulhatnak gondolkodni a gyerekek. Márpedig gondolkodni csak ott tanulhatnak meg, ahol szabadon kérdezhetnek, elmondhatják a véleményüket, és komolyabb következmények, nélkül tévedhetnek.  

Legyen az iskola az a kuckó, ahol minden gyerek saját ütemében magas szinten tudja elsajátítani, ami őt érdekli. Az elsajátítás minősége a fontos, a mennyiség másodlagos. A gyerekek fennmaradó kíváncsisága a legfontosabb energiaforrás.

Fóti Péter: A jó iskola ismérvei 14 pontban

A tanítás legyen olyan, amiből a gyerekek valóban tanulni képesek. Legyen érdekes, friss, sokszínű, érthető, korábbi tudásba beépíthető, és alkalmazás szintjén minden gyerek el tudja sajátítani. Ha valahol, valami hiányzik az alapokban, legyen lehetőség pótolni. A tanárok minden gyerekre figyeljenek. Ehhez kis létszámú csoportokra és jó, anyagilag is megbecsült tanárokra van szükség. Az iskolai környezet legyen olyan, ami lehetővé teszi a gyerekek fejlődését. Legyen tér a szokványos tevékenységeken túl sok mindenre. Legyen könyvtár jó könyvekkel, sportszerek kint és bent, művészeti terem stb.  Az iskola figyelemmel kísérje a gyerekek életét, és ha a gyerekek iskolán kívüli jólétében problémát észlel (válás, otthoni erőszak, elhanyagolás), aktívan segítsen nekik. Az iskola tegye nyilvánossá elveit a tanulással, az iskola belső berendezésével kapcsolatban. Mindezek a szempontok segítenek egyaránt a szülőknek, gyerekeknek a megfelelő iskola kiválasztásánál. Az iskola, azaz a tanárok és a gyerekek közösen vigyázzanak egymásra. A nagyok felelősek a kicsikért. Minden problémának közösen keressük meg az okát. 

Környezetemben lévők véleménye az iskoláról:

Náray-Kovács Zsombor: A jó iskolában a gyerekek szabadok. Tanulnak, írnak dolgozatot, felelnek de nincsenek nap mint nap megalázva az osztály vagy az egész iskola előtt mert valamiből nem teljesítettek jól. Az a jó iskola ahol a gyerekek mernek kérdezni, ahol a tanár és a diák között szeretet és együttműködés van.

Erős András: Egy jó iskola szerintem mindenek előtt a gyerekek érdekeit tartja szem előtt. Nem árt ha olyan tanárok tanítanak az iskolákban akik értik is a dolgukat. Vannak még bizonyos higéniai szempontok: tiszta mosdó/ wc és a megfelelő takarítás sem maradhat el. A diákoknak megfelelően kell elmagyarázni az anyagot mert egyáltalán nem biztos hogy hosszú vázlatírással és szenvedéssel megértik.

Nekem egy jó iskolának az számít ahol a tanárok meghallgatnak segítséget adnak bármiben jól megvan tervezve minden az órákat lehet érteni es ha bármit nem értesz segítenek megérteni.

Vétek Zsuzsanna: Ezt a kérdést több oldalról közelítem meg, hiszen az iskola azon kívül, hogy a gyermekek oktatására szolgáló hely, egyben munkahely is a pedagógusok és az egyéb technikai alkalmazottak számára. 

Ha röviden akarnám leírni, azt mondanám, olyan hely a jó iskola, ahol minden szükséges feltétel adott ahhoz, hogy az ott dolgozók, tanulók jól érezhessék magukat és jó munkát tudjanak végezni. Kissé kifejtem ezt:

A tanulók szempontjából jó iskola szerintem:

– Megfelelő nagyságú termek, melyekben kellő nagyságú tér áll rendelkezésére a különféle korosztályoknak. Vagyis nem zsúfolnak össze pl. 30 tinit egy akkora teremben, hogy a lábukat szinte ki se tudják nyújtani. 
–  A termek esztétikusan és praktikusan vannak berendezve (emelhető magasságú padok és székek, melyek párnázottak, olyan tábla, melyre nem krétával kell írni, ami elősegíti az allergiát, olyan világítás, amely valóban védi a szemet, s úgy van elhelyezve, hogy ne takarjon el a táblából sehonnan semmit, vízcsap, beszélgető sarok, megfelelő mennyiségű hely a gyerekek és a tanárok holmijainak, szemléltetőeszközöknek, praktikus és kényelmes tanári asztal és szék, állandóan rendelkezésre álló, biztonságos internet elérés, modern technikai eszközök, akár egyszerre több osztálynak megfelelő mennyiségben)
– A folyosók szélesek, s minden gyermek számára biztosított szekrény, ahol a ruháit, felszereléseit tarthatja.
– Olyan folyosói berendezési tárgyak, hogy le lehessen ülni beszélgetni.
– Jól felszerelt, biztonságos tornaterem, tiszta, igényes öltözőkkel, ahol szintén van hely minden gyerek holmijának biztonságos tárolására az adott óra alatt, s rendelkezésre áll kulturált tisztálkodási lehetőség is.
– Kulturált étkezési lehetőség (büfé, ebédlő) egészséges és gusztusos ételekkel, s az elfogyasztásukhoz megfelelő idővel. 
– Kulturált, fenntartható módon felszerelt, szükséges higiéniai eszközökkel folyamatosan ellátott mellékhelyiségek, megfelelő mennyiségben.
– Több idő arra, hogy a tanárokkal beszélgetni is lehessen, s ne csak a tananyagról, kisebb leterheltség.
– Megfelelő szakemberek az egyedi problémák kezelésére.
– Jól felszerelt, állandóan rendelkezésre álló könyvtár.
– Jól felszerelt, biztonságos, fejlesztő játszótér, aminek nagy zöld területei vannak, s alkalmas a fára mászástól, homokozáson át a csúszás-mászás, csapatjáték (foci, kosarazás, kézilabda, röplabda….) rengeteg formájára. Ezen a játszótéren padok, s olyan asztalok is vannak, amelyek különféle társasjátékokra, sakkozásra is alkalmas felfestéssel rendelkeznek. S természetesen ping-pong asztal, és egyszerű, gyerekeknek való szabadtéri kondi gépek is vannak. S természetesen kellő mennyiségű árnyékos rész is biztosított, s a meleg időkre párakapu, vagy valamilyen hűtési lehetőség.

A pedagógusok szempontjából jó iskola:

Az eddig felsoroltak természetesen a pedagógusoknak is fontosak, hisz a nevelés, oktatás, fejlesztés területén rengeteg potenciális lehetőséget rejt.

De ami még fontos lehet:
– Jól felszerelt laboratóriumok, ahol állandóan van mindenből elegendő, s nem kell azért mást tanítani, mert nincs meg hozzá a megfelelő eszköz, vegyi anyag…..
– Jól felszerelt konyha, hogy az életre, az egészséges táplálkozásra a valóságban is meg tudjuk tanítani a gyerekeket. Ugyanígy jól felszerelt technika terem, hogy a mindennapi életben adódó szerelési és egyéb munkákat el tudjuk sajátíttatni a gyerekekkel.
– Modern nyelvi labor, ahol hatékonyabb módon tudunk korszerűbb, használhatóbb idegen nyelvi ismereteket nyújtani.
– Kisebb osztálylétszámok, kevesebb tananyag, óraszám, hogy a gyerekekre több idő jusson.
– Legyen elegendő kisebb terem, ahol csoportbontásra, egyéni fejlesztésre is van lehetőség.
– Olyan ablakárnyékolási technika, amivel fenntartható módon (nem légkondival) biztosítani lehet, hogy a tavaszi és az őszi meleg időszakban is nyugodt körülmények, megfelelő hőmérséklet mellett tudjunk tanítani, tanulni.
– Olyan tanári szoba, ahol lehetőség van biztonságban elhelyezni a ruháinkat, értékeinket, mindenkinek van asztala, széke, rendelkezésre állnak szakkönyvek, számítógépek, egyéb tanítási segédanyagok. Konyhafelszerelés ahhoz, hogy egy reggelit, tízórait el tudjon készíteni, egy ebédet nyugodtan és kulturáltan el tudjon fogyasztani az ember.
– Iskolabusz, ami rendelkezésre áll, ha programokra mennénk, kirándulnánk.
– Minden tárgyhoz legyen szakképzett pedagógus, s az igazgatónak legyen nagyobb jogköre a szakemberek felvételében. S legyen megfelelően képzett és létszámában is elegendő segítő munkatárs (pedagógiai asszisztens, pszichológus…..).
– Alkotó, inspiráló környezet, ahol megvalósíthatóak az ötletek,, s kooperálnak egymással a kollégák.
– Az iskola igazgatója, vezetősége dönthesse el, hogy az anyagi eszközöket mire, hogyan használja, hisz ők tudják, látják legjobban, hogy mire van szükség.
– Az intézmény takarítása korszerű, környezetkímélő módon történjen. Pl. gőzborotvával fertőtleníteni a padokat, kilincseket, mellékhelyiségeket, korlátokat…… Sokkal egészségesebb lenne az iskola összes résztvevője számára, hisz nem allergizál, nem szárítja ki a bőrt, gyors, s valóban fertőtlenít.

Úgy egyébként pedig PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ, hogy a pedagógusok ötleteit meg lehessen valósítani,s ne kelljen mindig azon törni a fejünket, hogy mit miből lehetne olcsón megvalósítani, s ne fájjon a szívünk a sok jó programért, amit nem tudunk elérni.