TikTok. Igénytelenség és átverés

A TikTok több mint 800 millió felhasználóval rendelkezik jelenleg. 2 milliárd letöltése van az appnak. A felhasználók 41%-a 11 és 24 közötti, akik átlagosan majdnem egy órát tiktokoznak naponta (buisnesofapps, 2019) elérve a több mint egymilliárd videó/ nap megtekintést.

Átlagosan napi másfél órát használom a tiktokot, nem vagyok ezzel egyedül, a korosztályom nagy része napi szinten használja az appot, sokan többet mint másfél óra.

Sokan mondják a tiktora, hogy nagyon addiktív, véleményem szerint ez teljes mértékben igaz, erre nagy mértékben rásegít  a tiktok működése, itt nem kell nekünk megkeresni a tartalmat amit látni szeretnénk, ugyanis a tiktok egymás után dobálja be nekünk a videókat aszerint, hogy miket likeolunk, vagy mi tetszik nekünk, néha bedob ollyat is ami csak szimplán felkeltheti az érdeklődésemet  egy másik téma után.
Elképzelhetetlen, hogy milyen mennyiségű tartalom található rajta, de vajon milyen tartalom mennyi tartalmat lehet egy olyan applikációba sűríteni, ahova nem lehet feltölteni egy perc feletti videókat.
Véleményem szerint sokat, szerintem nagyon jól össze lehet egy videóban foglalni bármit (röviden és tömören)

Persze nyílván valóan soha nem lesznek fent rajta olyan részletes tartalmak mint mondjuk youtubeon de ezzel egyáltalán nem lenne baj, azzal már van, ha ez a tartalomhoz hozzáadott érték eltűnéséhez vezet. Renegeteg embernek aki használt már valamilyen rendszerességgel tiktokot valószínüleg feltűnt már, hogy nagyon sok egyszerű, tartalmatlan videó van a platformon.

Erre mindenki joggal mondhatja, hogy youtubeon vagy majdnem mindegyik minden hétköznapi ember számára tartalom gyártást biztosító felületen is sok ilyen fajta content van azonban azok nem mindig örvendenek ilyen népszerűségnek mint a tiktokon. Az én definícióm szerint egy igénytelen tartalom lehete egy másik videó lemásolása, vagy egész konkrétan egy már létező videó feltöltése, forrás vagy bármilyen előzetes engedély nélkül.

Emberek csupán a kinézetük miatt kapnak több millió nézettséget és likeokat, ez egy nagyon gyakori jelenség a tiktokon, ezzel az a probléma, hogy az igazi tartalom készítők visszaszorulnak a platformon.

Magyarországon gyakori jelenség amikor általában gyerek de sokszor felnőttek is megalázó helyzetbe kerülnek tiktokon, olyan videókkal amikről sokszor ők sem tudják, hogy milyen nevetségesek és azt hiszik, hogy velük nevetnek az emberek közben sokszor csak kinevetik őket.

Gondoljunk csak bele. hogy milyen rossz lehet ha az ember gyerekként feltölt egy vagy több ,,kínos” videót ami elég felkapottá válik, és hiába törli le később már eggyé válik a nevével, és nagyon nehéz lesz ezt az embereknek elfelejteni, valamint az ilyen gyerekek nagyon sok bullyingot kapnak a komment szekcióban, ami nyílván nem jó nekik, főleg azoknak akik 12 év alattiak, mert hogy kifejezetten gyakori hogy akár hat éves gyerekek töltenek fel videókat tiktokra.

Írta: Imre Simon