Madridi élményeim

Ebben a cikkben madridi élményeimről szeretnék beszámolni nektek, miközben személyes történetem mellett a főbb látványosságat is bemutatom nektek.

A Plaza Mayor, vagyis Madrid főtere, egy 17. században épült tér, ahol számos étterem és bár található. A közelben helyezkedik el a Mercado de San Miguel, egy hatalmas fedett piac. A Mercadoban nagyon finom gyümölcsöket, halakat, és ételeket lehet venni, például mangót, paellát (spanyol rizses egytálétel) és egyéb finomságokat. Sok mercado van a városban, ezek mind amolyan nagy piacok, ahol lehet vásárolni, vagy helyben fogyasztani ételeket-italokat egyaránt.

Mint említettem, több mercado is van a városban, köztük a Mercado de San Fernando és a Mercado de San Antón, ami alig egy utcányira volt a szállásunktól Madridban. De most térjünk át a spanyol művészetre és múzeumokra.

A leghíresebb madridi múzeum a Prado, ami olyan hatalmas, hogy mi apukámmal fél nap alatt tudtuk bejárni csak a felét. Olyan híres festők művei találhatók itt, mint Goya, Velázquez és El Greco. A leghíresebb spanyol festő mégis Pablo Picasso, akinek a műveit Salvador Dali és Joan Miró alkotásaival együtt a Museo Reina Sofíában tekinthetjük meg. A közelben található az ominózus Atocha pályaudvar, ahol 2004-ben egy terrortámadást hajtottak végre, ma már viszont teljesen védett. Madrid legnagyobb parkja a Retiro park, ahol található egy csónakázó tó halakkal és kacsákkal, több óriási szobor, valamint egyéb múzeumok és szebbnél szebb épületek.

Most bemutatom Madrid gasztronómiáját, föbb utait, parkjait és tömegközlekedését. A Gran Via Madrid egyik legnagyobb és legnépszerűbb útja, amin a Carrion épület és még sok más található. A Carrion épületben találhatók irodák, egy szupermarket(!) és egy legfelső szinti étterem/éttermek. A másik gyönyörű épület a Kübelé istennő számára épített Kübelé palota és szökőkút. A város másik felében található a Casa de Campo park, Madrid legnagyobb parkja, (szó szerint óriási) ahol találhatók épületek, éttermek, tavak és egy libegő-szerűség is. Népszerű a madridi metró is, amit helyenként ki is díszítenek a lakosok. Elérkeztünk a madridi királyi palotához, a Palacio Realhoz, ami Európa legnagyobb palotája. Gyönyörű belső térrel rendelkezik, amit a látogatók is megcsodálhatnak. Óriási kertje már csak hab a tortán Madrid egyik legszebb épületének kialakításában. Madrid gasztronómiájáról is ejtenék pár szót. Madriban kedvelt étel a Paella, egy rizses-húsos-halas étel, és a Churros, egy olajban kisütött édesség, amit forró csokival tálalnak. Sportkedvelőknek pedig ott a világ élmezőnyébe tartozó két legjobb futballklub, a Barcalona és a Real Madrid. Utóbbi stadionját is megtekinthetjük Madridban, a Santiago Bernabeu stadiont. A Real Madrid egyik leghíresebb játékosa a magyar Puskás Ferenc volt, (becenevén Öcsi). Madrid legmagasabb épülete a Telefónica központ, ami a főúton áll.

Madridban Apple bolt is található, ami előtt Madrid címere, a medve áll.

Végére is értünk madridi körútunknak, remélem tetszett, és te is kedvet kaptál egyszer elutazni Madridba.