Fognak-e mézet enni a gyerekeink?

Ez legalább annyira fontos, mint a globális felmelegedés, ezért nagyon komolyan kell venni a témát.

Az ok, amiért erről a témakörről írok egy cikket az az, hogyha a méhek kihalása ellen nem teszünk semmit, akkor annak nagyon nagy következménye lehet. Kutatók szerint ha a méhek kipusztulnának, akkor négy éven belül minden ember teste eggyé válna a porral. Becslések szerint egy évszázadon belül minden rovar eltűnhet a földről, és nem lesz majd ami beporozza a haszonnövényeket, gyümölcsöket. Emiatt élelmezési problémák alakulhatnak ki. A legfőbb ürügy, amiért a rovarokat kihalás fenyegeti az a globális felmelegedés és a mezőgazdaság által használt vegyszerek. 

A méhek pusztulása ellen a legjobb módszer az, hogy megpróbálunk minél több helyre virágot ültetni, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen virágot ültetünk. A legmegfelelőbb az a mézvirág, búzavirág, cickafark és az illatos ternye. Ha még többet szeretnénk tenni a méhek pusztulása ellen, akkor készítsünk méhecske hotelt, amely biztosítja a magányos méhfajoknak biztonságos szaporodását. 

Közvetett, de fontos segítséget nyújthatunk a méheknek azzal, ha vásárlásunkkal a helyi ökogazdaságokat támogatjuk, és az importáru helyett helyben termesztett szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. 


Tudtad, hogy több mint 20 000 méhfaj él a világon? A méhek 50 millió éve élnek a Földön. Ők felelősek a növények 63 százalékának, mintegy 250 000 növényfajnak a beporzásáért. Ha azonban a növények kétharmada a méhek pusztulásával eltűnik, a velük táplálkozó rovarok és madarak elpusztulnak, majd ezek ragadozói is. Méhek nélkül a tápláléklánc alján található növények többsége eltűnik a földről, ami az egész ökoszisztéma megdöntéséhez vezet, ami tömeges kihaláshoz és éhínséghez vezet az emberek számára. Azonban nemcsak az ételeinket, hanem egyes gyógyászati ​​összetevőket is elfogyasztunk, de a növényi rostokból, például pamutból és lenből készült textíliák mennyisége csökken. A méhek halála által okozott veszteségek listája kiszámíthatatlan. A technológiai civilizáció, amelyben most élünk, nem mentes egy ilyen súlyos válságtól.

Írta: Tóth Boldizsár