Ha vissza utazhatnál az időben, mit csinálnál?

Sokan foglalkoznak az időutazás kérdésével. Filmek, könyvek, videójátékok szólnak róla, mi történne pontosan, és hogyan. Ha elém helyeznek egy ilyen kérdést, mindig azt válaszoltam, hogy valami nagyon apró dolgot változtatnék meg, hogy a pillangó hatás úgy mozogjon, ahogy én szeretném. Hadd magyarázzam el ezt egy képregény, a Flashpoint és Barry Allen, a DC szálgudójának elemzésével. 

Ki az a Barry Allen?

Barry Allen egy srác, akinek kemény gyerekkora volt. Tudom, eddig klisés az egész. Anyját egy titokzatos gömbvillám ölte meg, de amikor ezt másoknak elmondta, senki sem hitt neki. Mindenki azt hitte, hogy az apja megölte anyját, amit ő persze nem hitt el. Hisz ő tudta az igazat. A nyomozók azt hitték apuka tele beszélte kisfia fejét.

Barry-t anyja elvesztése örökre meghatározta. A helyi rendőrségnél kémikus-nyomozónak állt. Egyszer egy vihar közepén dolgozott, amikor a villám becsapott az irodába. A villám és a kémiai szerek hatására Barry szupergyorsaságot kapott, és ezzel a pillanattal létrejött az az erő, ami csak gyorshajtóknak, azaz Barryhez hasonlóan szupergyors embereknek hozzáférhető. A Sebesség Erő.

Hamarosan viszont megjelent Zoom Professor, aki a 25. Századból jött vissza azzal a céllal, hogy megölje Barry-t. Kiderül, hogy anno Zoom végzett anyjával, ezzel úgy megváltoztatva az idővonalat, hogy Barry Flash legyen, ezzel ki nyitva Zoom-nak a Sebesség Erőt. 

Forrás: https://wallpaperaccess.com/

Zoom jól manipulálta az időt, Barry nem.

Zoom sosem változtatott az idővonalon alapos megfontolás nélkül. Tudta, hogy egy kis döntés is megváltoztathatja a teljes idővonalat. Ezért, amikor manipulálta az időt mindig fel volt készülve. Barry viszont nem. Az érzelmeitől elvakulva, visszament az időben és megmentette anyját. Ezzel elindítva a Flashpointot. 

Barry viszont nem tudta mit tesz. Nem volt tisztában a ténnyel, hogy anyjának megmentésével nem volt oka már arra, hogy éjszakákon át fennmaradjon és dolgozzon. Elfeledkezett arról, hogy egész hős karrierje egy dologból indult ki, kezdődött el: Anyja halála miatt. 

Nehezen lehet pontosan ecsetelni, hogy a Flash mennyire fontos szereplő a DC képregényekben. Alapítója és oszlopos tagja az Igazság Ligájának, ami nélküle aligha működött. Ezt a Flashpoint eseményei remekül bebizonyították. 

A Flashpoint világa talán egy görög dráma epilógja, vagy kataklizmája lehet. A görög eredetű Atlantisziak ÉS Amazonok háborút indítanak egymás ellen, miután Aquaman és Wonder Woman összeszűrik a levet, Arthur pedig ezzel megcsalja feleségét (Igen, Amber Heard karaktere a képregényekben Atlantisz királynője lesz) Mérát. Méra bosszúból rátámad az Amazonok szuperhős nőjére. Diána persze gyorsan legyőzi az Atlantiszi királynőt, viszont a megölésével háborút indít az Atlantisziak ellen az Amazonok nevében. A végső terv az Atlantisziak részéről az volt, hogy egy hatalmas bombával felrobbantják az Amazonok szigetét, Themiszkürát. 

A bomba azonban el kezd mindent elpusztítani. Barry utolsó erejével visszamegy az időben, megállítja saját magát. Ezzel bezárul a kör, és minden visszamegy a normális kerékvágásba. Egy két-kivétellel. A karakterek története egy cseppet megváltozik, jelmezük és személyiségük sem marad érintetlen. A kiadónál ez a próbálkozás azzal a céllal szolgált, hogy modernizálják a DC Univerzumot. 

Ezek után, ha vissza utazhatnál az időben, megtennéd?

Ha vissza mehetnél az időben, hogy megments valakit, megtennéd? Megmentenéd halott barátodat, testvéredet, szerelmedet? Valószínüleg igent mondanál. Viszont van oka annak ezt miért nem teheted meg. Lehet, hogy a személy akit megmentettél elképzelhelhetetlen dolgokat tenne, vagy elindítana egy olyan láncreakciót, ami végül ismét a halálát eredményezné. Vagy akár a tiédet. A világ teljesen megváltozhat, akár egy személy megmentésével. A múltad, jelened és jövőd változik. Egy olyan életbe érkeznél meg, ami lehet sokkal rosszabb, mint amit hátra hagytál. 

Még egy kicsi Flash hasonlítás. Zoom mániája az időutazás, ami miatt mindenkit elveszített. Visszament az időben és megölte az egész családját. Az időn kívül létezett. Nem volt senki, akihez fordulhatott. Te is ezt szeretnéd?


Írta: Wiandt Ákos